Street food fogások a világból – Spanyolország különlegességei

A pörgős spanyol mentalitás része, hogy az emberek szívesen ülnek be beszélgetni és egy jót enni szabadidejükben – azonban ne komoly étkezésekre gondoljunk, inkább csak valami harapnivalóra a csevegés kiegészítéseként. Ennek következtében Spanyolország jelentős részében minden utcasarkon találkozhatunk tapas bárokkal, melyek kifejezetten ezt a funkciót látják el. Éppen ezért a klasszikus értelemben vett street food kisebb népszerűségnek örvend, mint például Magyarországon, azonban így is bővelkedik az ország igazán egyedi utcai fogásokban. Blogbejegyzésünkben ezeket vesszük sorra!

Ellenállhatatlan, édes falatok: a churros

Ki ne ismerné a churrost? A nálunk is egyre népszerűbb édesség a spanyol konyha sajátja. Innen indult hódító világkörüli útjára – nem is csoda, hiszen ellenállhatatlanul finom! Az étlap tökéletes eleme lehet, nemcsak desszertként, hanem önmagában snack-ként is kínálhatjuk. A churrost leginkább csokoládé öntetbe szokás mártogatni, de a lehetőségeknek valójában csak fantáziánk szabhat határt – magyarosíthatjuk például, ha különböző lekvárokat készítünk mellé mártogatósként. Szerencsére az Aviko segítségünkre lehet, hiszen a kínálatában megtalálható churros pár perc alatt könnyedén elkészül, és igazi spanyol hangulatot varázsol az étterembe!

Sült krumpli spanyolosan: patatas bravas

Szintén autentikus spanyol street food fogás a patatas bravas, mellyel könnyen lenyűgözhetjük vendégeinket, hiszen ki ne szeretné a sült burgonyát… J Tálalhatjuk papírtölcsérben, és kínálhatunk mellé fűszeres, paradicsomos vagy fokhagymást mártást. Az Aviko ebben is segítségünkre lehet, hiszen a magyarul Házias burgonyakockáknak nevezett spanyol különlegesség is megtalálható a kínálatban.

Húsos finomságok hétköznapitól az extravagánsig

Itt még nem állhatunk meg, hiszen a spanyol gasztronómia számos, itthon kevésbé ismert fogást is nyújthat számunkra. A disznóból és marhából készült ételek nálunk is népszerűek, azonban a spanyolok ezt egészen új szintre emelték – az állat minden egyes részét felhasználják. Így született meg például az oreja de cerdo, azaz a disznó füléből készült fogás. Ehhez a különlegességhez több mint százféle recept létezik – különböző szószokkal elkészítve, tapas tál részeként, főzve és sütve egyaránt. Nemcsak a disznó füle, de vére is értékes alapanyag – ebből készül a Morcilla, mely leginkább az itthon ismert véres hurkához hasonlítható. A morcilla magában kész fogásként, de különböző ételek alapanyagaként is fogyasztható. Természetesen nem maradhat ki a sorból a chorizo sem – ez nagyjából a spanyol füstölt kolbásznak felel meg. A hurka-kolbász féléket kevésbé kedvelőknek kínálhatunk Jamon Iberico-t, azaz disznóból készült mennyei sonka csíkokat. Ez a fajta sonka önmagában is elég sós, így érdemes édeskés ízekkel párosítani.

Bár a Pinchitos-t egyaránt készítik csirkéből és disznóból, nem mehetünk el mellette szó nélkül. Ez az eredetileg andalúz fogás a saslikhoz hasonlítható, azonban a pálcán kizárólag fűszeres sült hús található.

Ezek a „disznóságok” bár laktatóak, mégis tökéletesen megállják a helyüket a street food világában. Akár egy papírtálcára helyezve is fogyaszthatóak, ezért is kedvelik annyira az utcai árusok, és természetesen a turisták. Elsőre itthon talán szokatlannak tűnhetnek ezek az ételek, azonban különféle burgonyaköretekkel párosítva teljes fogást kreálhatunk belőlük, valamint enyhíthetünk a vendégek kezdeti ellenérzésein is.

Tökéletes snack-ként szolgál az empanada, melyet egészen biztosan imádni fognak a vendégek is! Ez az eredetileg galíciai különlegesség mára az egész országban, sőt Amerika-szerte is elterjedt, így számos különböző verziója létezik. Sokszínűsége lehetővé teszi, hogy mindenki számára megtaláljuk az ideális változatot. Alapvetően hússal töltik, de tehetünk bele édes vagy sós tölteléket is, sőt, a vegetáriánusok számára készíthetünk kizárólag zöldségekkel gazdagított empanada-t is.

A spanyol gasztronómia igazán különleges, szerteágazó és sokszínű, így különlegességeiből számtalan szakácskönyvet lehetne írni. A fenti specialitásokkal azonban könnyedén feldobhatjuk az étlapunkat, és a mediterrán spanyol világba kalauzolhatjuk vendégeinket.

spanyol street food fogások

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!