Ételérzékenység szerepe az éttermi mindennapokban

Manapság egyre inkább középpontba kerülnek a különböző típusú ételérzékenységek, nemcsak a betegséggel küszködők, de a diétázók körében is. Mivel az ilyen betegségekről is egyre többet tudunk, valamint a diéták hatékonyságában is egyre inkább hisznek az emberek, éttermesként is érdemes külön figyelmet fordítani a témára!

Ahhoz, hogy az ételérzékenyek számára is alternatívát tudjunk kínálni, komoly plusz kapacitásokkal kell számolnunk, amit nem minden vendéglátóhely engedhet meg magának. Azonban, ha megvan rá a lehetőségünk, mindenképp érdemes figyelembe venni a speciális étrendet követők és különböző érzékenységgel küszködők igényeit, és legalább egy-két fogást kínálni számukra is.

Minden ételintoleranciát számításba venni szinte lehetetlen, de nézzük a leggyakrabban előforduló változatokat!

A gluténérzékenység valójában egy autoimmun betegség, mely főként az emésztőrendszerre van hatással. Egyetlen „gyógymódja” a glutén tartalmú ételek kivonása az étrendből, tehát a búza, rozs, árpa, zab és tönköly eredetű termékek, valamint az ezek keresztezéséből előállított vagy pelyhesített változatok. Ebből is látszik, hogy a gluténmentes fogások elkészítése valóban nagy odafigyelést igényel egy étterem esetében, hiszen annyi is elég, ha ugyanabban az olajban sütünk gluténtartalmú ételt a gluténmentes előtt, és máris beszennyeződött. A legoptimálisabb, ha külön eszközöket használunk az étel készítésének minden szakaszában, hogy biztosan elkerüljük a szennyeződés lehetőségét. A fogásokat illetően – bár sok mindenre kell figyelni -, alapvetően nem szűkíti be jelentősen az elkészíthető ételek körét. Szerencsére az Aviko termékei ebben is a segítségünkre lehetnek, mivel a burgonyából készült termékeinek jelentős része gluténmentes, így bátran használhatóak köretnek. Ráadásul a weboldalon vagy az AvikoPRO alkalmazásban egyszerűen rászűrhetünk a gluténmentes termékekre, mely a keresési kategóriák között külön menüpontként szerepel.

Ételérzékenység

Talán valamivel egyszerűbb a laktózérzékenyek számára fogásokat tervezni. Egyes becslések szerint a felnőtt lakosság 75 százaléka szenved valamilyen mértékű laktózérzékenységben. Így tehát óriási célcsoportot alkotnak az éttermesek számára is, éppen ezért már rengeteg étteremben lehet laktózmentes változatokat kérni a különböző ételekből és italokból. Szintén az ebben az érzékenységben szenvedők nagy száma miatt sokkal könnyebben tudunk beszerezni laktózmentes alapanyagokat is, mint a gluténmentesség esetében. A sajtoknál viszont gyakran nincs külön feltüntetve a laktózmentesség, pedig a keménysajtok esetében például a hosszú érlelési idő miatt teljesen eltűnik a laktóz, így az intoleránsok is nyugodtan fogyaszthatják. Ezt az összetevőkből könnyedén meg tudjuk állapítani: ha a szénhidrát vagy cukor tartalom nem több mint 0,1 g/ 100 g, akkor laktózmentes sajttal van dolgunk. (forrás)

Ételérzékenység

Az intoleranciánál keményebb dió az ételallergia, mely akkor lép fel, ha az immunrendszer tévesen veszélyesnek érzékel egy alapanyagot vagy összetevőt.  Az ételallergia ezért sokkal veszélyesebb, mint az intolerancia, hiszen tünetei is súlyosabbak – akár fulladás is felléphet. Az ételek bármely alapanyagára lehet allergiás valaki, de a leggyakrabban allergiát okozó élelmiszerek a tojás, a hal, a rákfélék, az olajos magvak, a szója, valamint az egyes fűszerek. A baj elkerülése végett a legjobb megoldás, ha az étlapon feltüntetjük a fogások mellett az allergéneket is, így azok, akik tisztában vannak allergiájukkal, könnyedén tudnak válogatni a fogások közt. Mindezek mellett a konyhai személyzet minden tagja számára elengedhetetlen, hogy fel legyen készülve arra, ha egy vendégnek orvosi ellátásra van szüksége.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!