A hasábburgonya és a saláta kapcsolata

Nagyon csalóka tud lenni a saláta az étlapon. Egy amerikai egyetem kutatása szerint ugyanis, ha saláta is szerepel az étterem kínálatában, akkor a vásárlók hajlamosabbak – az elvileg kevésbé egészséges – hasábburgonya alapú menüt összeállítani maguknak. A dolog mozgatórugója az úgynevezett helyettes cél elérése (vicarious goal fulfillment), ami pszichológiai jelenség. Lényege, hogy a vásárló, hiába szeretne egészségesebb rendelést leadni, megelégszik azzal, hogy az étlap miatt számba vette a saláta lehetőségét is, majd nyugodt lelkiismerettel rendel inkább hasábburgonyát kiegészítésül.

Ami egyébként egyáltalán nem biztos, hogy tényleg egészségtelenebb választás. Saláta és saláta, sült krumpli és sült krumpli között is rengeteg különbség van ugyanis. A Super Size Me című filmből is kiderül, hogy az egyik legnépszerűbb gyorsétteremlánc kínálatában a Cézár saláta az egyik legenergiadúsabb termék. És valóban, a hazai honlap szerint is több kalóriát tartalmaz, mint egy adag hasábburgonya. Az Aviko hasábburgonyáit és burgonyaköreteit (pl. a röszti burgonyát) ráadásul zsiradék nélkül, sütőben is el lehet készíteni, így még inkább faragva az esetleges kalóriaszámon.

„Csak mert mi, fogyasztók egészségesebb tételeket szeretnénk látni az éttermek étlapjain, még egyáltalán nem biztos, hogy ki is választjuk azokat. A kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy ironikus módon, minél több zöld és egészséges alternatívát kínálunk a fogyasztóinknak, ők annál inkább a nyelvet jobban kényeztető, olajban kisütött, sós és ropogós köreteket választják.” – nyilatkozta Keith Wilcox egy konferencián. (Forrás: ScienceDaily) Külön érdekesség, hogy ez a pszichológiai baki főleg azokra a vásárlókra volt még jellemzőbb, akik egyébként tudatos vásárlók és az életüket öntudatosan vezetik.

Az éttermek szerepe a tudatos kínálatban

Aki éttermet vezet, annak jó tisztában lennie ezzel az anomáliával. Ha valaki rengeteg saláta eladásával tervez érvényesülni – ami Magyarországon egyelőre elég nehéz -, az lehet, hogy jobb, ha elrejti a hasábburgonyát az étlapról. Viszont, aki kész megszórni egy vasárnap déli ebédrohamot végtelen sok hasábburgonyával, az kicsit befolyásolhatja a vendégeit azzal, hogy néhány salátás ételt vagy köretet is elhelyez a burgonyás ételek közelében az étlapon.

A másik lehetőség a köretek megbontása, azaz a vegyes köret. Salátát köretnek adni nem divathóbort, hanem elég alapos dietetikai manőver. A nehezebb húsos ételek, például steakek mellé kifejezetten jól jön egy kis tál saláta, ami nedvességtartalma miatt segíti a falatképzést, frissíti a szájat és az emésztésre is jótékony hatással van. Nem beszélve arról, hogy lehetőségünk nyílik további kellemes savakat, olajokat és friss ízeket egy tányéron belül bemutatni a vendégeinknek. Ez mindenképpen jobban esik nekik, mintha csak a krumpli adagját dupláznánk meg.

Egy méretes T-bone steaket érdemes például valamilyen karakteres Aviko hasábburgonyával (pl. Super Crunch 15 mm vagy steakhouse) és némi friss vegyes salátával (tipp: római saláta, aranyparadicsom, uborka és olívolaj) együttesen az étlapra tűzni. Az ízletes mártogatósról se feledkezzünk meg természetesen, ami ebben az esetben lehet például kellemes házi BBQ-szósz.

Nemcsak a jól bevált hasábburgonyákat és burgonyagerezdeket lehet salátával kombinálni, de az olyan különlegesebb burgonyaköreteket is, mint a röszti. Főleg, hogy itt van a nyár, a grillezés szezonja, kínáljuk a röszti falatkákat eredeti német bratwurst virslivel és mézes magos mustárral. A kiegészítő saláta a belga hagyományokra építve lehet finom, ropogós endívia kéksajttal, dióval és friss nyári almával kombinálva. Ez így együttesen egy nagyon elegáns tányért alkot, kifinomult ízekkel és sokféle érdekes textúrával.

hasábburgonya

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!