Egyedülálló pályázatot hirdet a Séfklub – Asztalos Istvánnal, az egyesület elnökével beszélgettünk

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete pályázatot hirdet a vendéglátásban dolgozók részére.  A Magyarországon egyedülálló pályázat részleteiről Asztalos Istvánt, a Séfklub elnökét kérdeztük.

Mint az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, mesélnél egy kicsit nekünk a szervezetről? Miért jött létre az egyesület, és melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek a séfklub életében?

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egy 1996-ban megalakult szakmai érdekvédelmi szervezet. Az egyesület a kezdetektől fogva innovatív módon kereste a lehetőségeket, melyekkel a vendéglátóipart és az abban dolgozók életét jobbá, komfortosabbá teheti.

Emellett számtalan szakmai kezdeményezés is az Egyesülethez köthető. Itt olyanokra kell gondolni, mint az OKÉS névre keresztelt Közétkeztetési szakácsverseny, vagy a Bocuse d’Or Hungary Selection 2010-es szakácsverseny. Történt ugyanis, hogy Dr. Sándor Dénes – az Étrend akkori elnöke, és júniusig a Gazdasági Egyetem docense is egyben – személyesen járt közben a franciáknál, hogy ez a neves verseny Magyarországra látogasson. Az akkori Bocuse Akadémiát egyébként Kreil Vilmos elnökölte. A Séfklub akkori tagsága pedig a verseny (2010. február 21-22, Hungexpo) megszervezésében működött aktívan közre, sőt, az ahhoz szükséges jogdíjakat is az Étrend fizette meg a jogtulajdonosok felé. Érdekesség, hogy ezen a hazánkban rendezett versenyen személyesen is jelen volt Paul Bocuse. Persze ebben az időben a büdzsé még messze elmaradt a mostaniaktól, ezért egy lapon sem lehet az akkori szervezést említeni a mostanival. Ennek ellenére egy sikeres és remek dolog volt, ami vélhetően komoly alapként szolgált, és az előszele lehetett a mostaninak.

Akkor ez egy elég nagy presztízsű klub.

Igen, szeretném, ha ez lenne a köztudatban. Kár lenne tagadni, sajnos voltak borúsabb napok is a klub életében, nemrég majdnem fel is oszlott, de szerencsére mára az a képzeletbeli égbolt kiderülni látszik. A mínusz századikról indulva – és a legnagyobb örömömre-, mára el tudtuk azt érni, hogy a tagság bővüljön és főként aktív séfek csatlakozzanak. Olyannyira, hogy a tagok száma hamarosan eléri a bűvösnek számító száz főt.

Ehhez azért gondolom tennetek is kellett, nem is keveset.

Igen, igyekszünk az eddig ismertekkel szemben egészen mást képviselni. A szakmai szervezetek megítélése nem mindig pozitív, éppen ezért mi szerettünk volna egy teljesen másik irányba elindulni. Törekszünk arra, hogy egyszerűen fogalmazva „mások legyünk, mint a többi szervezet”. Mindenkit örömmel látunk, aki a szakmai programjainkban részt szeretne venni, vagy csak partnerünk kíván lenni.

Mit nyújtotok az egyesület tagjainak?

Szerintem erről a tagokat kellene megkérdezned, ezt ők érzik. De, hogy a kérdésedre is válaszoljak, a tagságukért cserébe támogatjuk őket, ahogyan tudjuk, hiszen igazán megtisztelő, hogy kitüntetnek minket bizalmukkal – és szerencsére egyre többen vannak.

Ezért ingyenes jogsegélyszolgálatot, kedvezményeket, szakmai programokat, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásokat és kiváló hangulatot kapnak. Ezen felül pedig hónapról-hónapra valami kis újdonsággal is igyekszünk előállni, amivel inspirálni tudjuk őket.

Idén nyáron egy nagyszabású pályázattal készültök. Kiknek szól ez a lehetőség, kiknek a jelentkezését várjátok?

A pályázaton a vendéglátásban dolgozók vehetnek részt. Mindenki pályázhat, aki igazolni tud három év munkaviszonyt vagy iskolalátogatási igazolással rendelkezik. Szeretnénk, ha mindenki pályázna, aki szerelmese a szakmájának, hogy minél nagyobb merítésből választhassuk ki azokat, akik végül aztán nyertesek lesznek.

Tehát akkor lesz gyakorló szakemberek és diákok részére kiírt pályázat is?

Igen, gondoltunk mindenkire. Már most tudjuk, hogy nem jut mindenkinek munkaruha vagy séfkés, de a jelenlegi lehetőségeink szerint így is szép számú nyertes arcára fogunk mosolyt csalni.

Miért tartjátok fontosnak a fiatal tehetségek támogatását?

Sokat gondolkodtunk rajta, hogy – egy szakmai szervezetek felé egyre inkább közömbössé váló társadalomban – miként lehetne a leginkább eljuttatni a filozófiánkat a szakmában dolgozók felé, hogy felismerjék, valami elkezdődött. Szeretnénk, ha ezáltal a pályázat által a kollégák bizalmat szavaznának nekünk, hogy aztán időről-időre eljuthasson hozzájuk az üzenetünk. Azt gondolom, hogy komoly sikereket csak akkor tudunk a szakmában elérni, ha kellő számú úgynevezett szakmai szervezetektől „szűz” kollégát érünk el. Ha az összes szakmai szervezet taglétszámát összeadjuk, akkor az szinte biztos, hogy nem éri el az ötezer főt, de talán még a háromezret sem – annak ellenére, hogy nagyjából kétszázötvenezres a tömeg, aki mindennap ebben az ágazatban tevékenykedik. Feléjük szeretnénk innovatív módon közeledni.

Mesélnél nekünk arról, hogy miért olyan egyedi ez a pályázat? Volt már hasonlóra példa Magyarországon?

Tudtommal még csak hasonló sem volt soha Magyarországon. Ennek az lehet az oka, hogy egy ilyen pályázat megszervezése nem olcsó mulatság, és sokan nem szívesen áldoznak erre. Ezért is vagyunk olyan büszkék rá, hogy ez a különleges kezdeményezésünk megvalósulhat.

A pályázat egyediségéhez az is hozzáad, hogy ez csak a kezdet. Szeretném, ha ösztönözni tudnánk a kollégákat, a pályázóinkat, hogy érezzék, van, aki értük dolgozik. Így, ha ezer emberből csak százat itthon tudunk tartani, akkor már volt értelme a munkánknak. Talán ennél nagyobb szükség még soha nem volt az ösztönzésre. Éppen ezért két pályázattal készülünk: az egyikben munkaruha garnitúrára (szakácskabát, nadrág, kötény), míg a másikban séfkésre lehet majd pályázni.

Pontosan mik a részvétel feltételei?

Egyrészt az előbb említett minimum hároméves munkaviszony a vendéglátás területén, amit a pályázati kiíráshoz mellékelt munkáltatói igazolással kell majd igazolni. A tanulókra vonatkozóan itt iskolalátogatási igazolást kell majd csatolni. Ha ez megvan, akkor egy online kérdőíven lehet beadni a pályázatot, amely mindössze pár percnyi időráfordítást igényel.

A pályázat másik kötelező eleme a díjátadó ünnepségen való személyes részvétel, mely egyben egyfajta szakmai nap is lesz, amely a kollégák fejlődését segíti.

Milyen nyereményekkel jutalmazzátok a sikeres pályázókat?

Az egyik pályázatban munkaruha garnitúrára (szakácskabát, nadrág, kötény), míg a másikban séfkésre lehet majd pályázni, illetve ezen belül is lesz két kategória, az egyik a gyakorló szakácsoknak, míg a másik a tanulóknak szóló junior pályázat lesz.

Mi alapján történik a pályázat elbírálása, kik vesznek részt a zsűrizésben?

A pályázat elbírálása az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete által felállított grémium feladata lesz, akik így értelemszerűen a pályázatban sem vehetnek részt, kizárva ezzel a részrehajlást. Rajtuk kívül a projektet támogató szponzorok delegálhatnak majd megfigyelőket, akik a döntés tisztaságát ellenőrizhetik.

Terveztek a jövőben is hasonló pályázatot?

Igen, a jövőben is igyekszünk ily módon segíteni a kollégáknak. Ehhez azonban szükséges a szponzoraink állandó megléte is. Ezzel most nagyon sok dolgunk nem volt, hiszen akikkel beszéltünk, azok szinte kivétel nélkül megértették, hogy amin dolgozunk, az egy új fogalomnak számít. Olyan cégek álltak mellénk, mint a Nestlé Professional, a Gasztro Prémium Kft., a Helit Kft. vagy az Aviko Food Service.

A pályázat egyik fő szponzora az Aviko Food Service. Hogyan kerültetek kapcsolatba a márkával? Milyen korábbi együttműködéseitek voltak?

Az Avikoval körülbelül 9 éve vagyunk kapcsolatban, éppen a Séfklub egyik ülésén ismertem meg Szabó Károlyt, aki már akkor is a cég területi képviselőjeként dolgozott. Amióta ismerem, szinte kivétel nélkül minden szakmai programban részt vállalt. Mára ez a kapcsolat odáig fejlődött, hogy Karesz lett az elnöki főtanácsos az Egyesületen belül, és mivel mondhatni mára baráti viszony köt hozzá, így szinte mindenben kikérem a véleményét. Jól tudunk együtt dolgozni, mert a maga módján ő is innovatív. Kimondottan kedvelem, ahogyan a séfeket kezeli: szerintem kimagasló abban, amit csinál, ugyanis egyedüliként tart ilyen – rá jellemző -személyes kapcsolatot a séfekkel. Valószínűsítem, hogy ennek meg is van az eredménye, amihez csak gratulálni tudok. Ma már egyre inkább az emberközeliségről szól a szakma, amit bízom benne, hogy szép lassan sokan felismernek.

Hol lesz elérhető a pályázati kiírás?

A pályázat hamarosan indul, melyről az egyesület weboldalán, a közösségi portálon és az Oldalas magazin felületén lehet majd informálódni.

pályázat

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!