A limonádén túl – Hűsítő italok másképp

A limonádé az egyik legnépszerűbb nyári üdítő, érdemes azonban jobban elmerülni a hűsítő italok világában, hiszen számos másik lehetőség is létezik a nyári szomjoltásra! A vendéglátósok gyakran abba fektetik a legkevesebb energiát, hogy egyedi frissítőkínálatot állítsanak össze a nyári melegre. Van kóla, dzsúsz meg limonádé. Pedig egy kis utánajárással és persze kísérletezéssel igazán egyedi italokat tudunk kínálni vendégeinknek – zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és mindenféle alapanyagok sora várja, hogy üdítő legyen belőlük.

Ilyen például a paradicsom is. Persze a boltban kapható paradicsomlevet mindenki jól ismeri, ám van ennél egy sokkal jobb, háziasabb módja is, hogy paradicsommal oltsuk nyári szomjunkat: a paradicsomvíz. Lényege, hogy kockázott, kissé megnyomkodott paradicsomot gézzel bélelt szűrőre halmozunk, kicsit megsózzuk, megcukrozzuk, majd várunk egy éjszakát, hogy kicsöpögje magát. Ez a halványan piros, áttetsző, vékony lé kiváló, jó ízű és különleges frissítő. Sokféle paradicsommal működik: koktéllal, arannyal, san marzanoval, így igen sokféle ízt és színt csöpögtethetünk vendégeinknek! Ráadásul ez a paradicsomlé kiváló alapja lehet konyhai mártásoknak, leveseknek és salátaönteteknek is.

Savanykás, pikáns nyári frissítőket varázsolhatunk különböző ecetekből, melyek ugyanazt a savas összetevőt képviselhetik egy italban, mint a limonádéban a citrom. A natúr konyhai ecet talán egy picit nyers ízű üdítőhöz, de a finomabb borecetek tökéletesen megfelelnek a célnak. Tokajban gyártanak már mindenféle ízben: málnásat, rozmaringosat, bodzásat, levendulásat és még sorolhatnánk. Használjuk tehát a boreceteket citrom módjára, keverjük el szódával, kis cukorsziruppal, pár szem idénygyümölccsel vagy néhány levélnyi zöldfűszerrel. Egy lehetséges kombináció: szóda, mézes tokaji borecet, egres, bazsalikom. Össze nem tartó, mégis harmonikus ízek, melyek fanyar és savanykás frissítőt adnak.

Az angol szakirodalom elég sok szénsavas üdítőkombinációt puncsnak nevez. Ezek a hűsítők jellemzően friss gyümölcsből, a gyümölcsök kifacsart levéből és szénsavas üdítőből állnak össze. Érdemes velük kísérletezni, mert éttermi szinten nem igényel különleges alapanyagokat vagy hosszadalmas eljárást, csak összeöntjük, keverjük, és kész. Egy jó példa, ha fél liter facsart körtelevet keverünk el két liter gyömbérsörrel, egy citrom levével és ízlés szerint cukorral. Másik lehetséges verzió: Dr. Pepper kóla, cseresznyelé, magozott cseresznye, gránátalma mag és zúzott jég.

A magyar puszták aranya, a jó magyar görögdinnye is alapjául szolgálhat sokféle jeges frissítőnek. A dinnye magas víztartalma miatt folyadékot sem igazán igényel. A legjobb módszer, ha félbevágjuk a – lehetőleg mag nélküli – görögdinnyét, majd kanállal kikaparjuk a belsejét, amit vissza is teszünk bele. Adjunk hozzá ízlés szerint epret vagy más bogyós gyümölcsöket, zúzott jeget és fél dinnyénként egy citrom vagy lime kifacsart levét. Ha minden benne van, botturmixszal dolgozzuk egyenletesen homogén állagúra. Zöldfűszerként mind a bazsalikom, mind a borsmenta jól passzol hozzá ízben és színben, de kísérletezhetünk korianderrel is. Tálalni így önmagában is lehet, de ki is poharazhatjuk – ebben az esetben díszítsük egy fél eperrel, ribizlivel vagy szamócával.

Indiai csodaital a mangó lasszi, mellyel már évszázadok óta küzdenek a hőség és a tradicionálisan csípős ételek ellen. A legmelegebb napokon akár leves és ebéd helyett is fogyaszthatjuk, ugyanis tartalmaz fehérjéket, szénhidrátot és zsiradékot egyaránt. Elkészítése nagyon egyszerű: azonos mennyiségű mangópürét és joghurtot kell összeturmixolni, majd az elegyet tejjel vagy vízzel a kívánt sűrűségig hígítani. Az italban a meglepő csavar, hogy enyhén sós: körülbelül egy liter lasszihoz adjunk egy csapott teáskanál sót! Ez nagyon fontos, ugyanis az indiaiak így pótolják a nagy hőség miatt napközben elvesztett ásványi anyagokat. Mentával, de akár leheletnyi csilivel is ízesíthetjük. Ilyen lasszit egyébként más gyümölcsökből is keverhetünk, érdemes kísérletezni az ízekkel!

hűsítő italok

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!