Sportközvetítések – Hogyan csináljuk?

A vendéglátóiparnak óriási haszna tud származni abból, hogy létezik a sport, pontosabban abból, hogy az emberek szeretnek közösen szurkolni. Nemcsak a sportbárok, de minden egyes vendéglátóhely extra bevételre tehet szert, ha népszerű sportesemények közvetítésével csalogat látogatókat magához.

Idén nyáron az vizes világbajnokság a fő attrakció, július közepétől pedig indulnak a nemzeti és nemzetközi focitornák is. Meccset adni azonban nem csak annyit jelent, hogy bekapcsolunk egy tévét és maximumra tekerjük a hangerőt. Lássuk, milyen jogi és praktikus szempontokat kell figyelembe vennie egy vendéglátóhelynek, mielőtt sportközvetítésre adja a fejét!

Az első és legfontosabb a hatályos szabályozás áttekintése. A 2015. évi CCXIII. törvény megállapította, hogy a sporttevékenység, illetve sportverseny közvetítése vagyoni értékű jogot képez, így annak szabályait alkalmazni kell bármely nemű közvetítésre. Az engedélyeztetés függ a vendéglátóegység férőhelyeinek számától, valamint a közvetítő digitális eszköz típusától (külön engedély szükséges TV-hez és projektorhoz). A jogdíj összegéről valamint az engedélyhez szükséges pontos lépésekről érdemes a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél tájékozódni.

A szabályozási keret áttekintése után foglalkozhatunk a berendezést illető lehetőségekkel.

Amennyiben a vendéglátóhely rendelkezik terasszal, úgy mindenképp érdemes kihasználni, hiszen a közös szurkolást már csak a jó idő teszi még kellemesebbé a vendégek számára. Szabadtéren elsősorban a kivetítő lehet a nyerő, ugyanis azt egy hirtelen eső vagy szélorkán esetén is könnyű összepakolni és bentre menekíteni. Továbbá a projektorral azonos felületet kisebb befektetéssel tudunk kivetíteni, mint televíziókkal. Számolnunk kell azonban a napfénnyel, ami extra teljesítményt vár el a projektorunktól. Már egy két méter átmérőjű vászonhoz is nagyjából 4000 lumen teljesítményű gépet érdemes beszerezni, ellenkező esetben a napfényes órákban legfeljebb hunyorogni lesz lehetőség, és nem szurkolni. Benti, sötétített térben 30%-kal kisebb teljesítményű vetítőgép is megfelelő lehet, ezeknek a készülékeknek az ára is alacsonyabb. A projektorok égője 2000-4000 órát szokott bírni, ami persze nem kevés, de ha egy sorsdöntő mérkőzés közepén adja meg magát, az teljesen elrontja az élményt. Legyen legalább egy tartalékunk!

kép6
(Kép forrása: innen.)

A dekorációt az étterem arculatának megfelelően érdemes választani. Egy sportbárnak jól áll, ha még a plafont is kiplakátoljuk az aznapi meccs posztereivel, egy elegáns étteremnek kevésbé. Ennek ellenére olyan „nemzeti ügyek” esetén, mint az olimpia vagy a vizes világbajnokság, kitehetünk az asztalokra egy-egy programfüzetet, tematikus szalvétát, vagy szúrhatunk a desszertbe zászlócskát, nem lesz túlzó. Érdemes az online felületeinken pontosan kommunikálni, hogy melyik eseményeket és meccseket sugározzuk, javasoljunk asztalfoglalást a jobb helyek reményében. Szerencsés, ha több helységből álló éttermünkben nem mindenhol adjuk a meccseket, hiszen nem mindenki emiatt látogat el hozzánk.

Manapság a kiváló minőségű közvetítésen túl különböző ital- és ételkülönlegességekkel tudunk még több sportrajongót magunkhoz csalogatni. A hagyományos sörkorcsolyák ideje már lejárt, nem árt új megoldásokkal kísérletezni!

Kínálhatunk komplexebb fogásokat is, így például a focihoz tradicionálisan jól passzol a pácolt oldalas vagy a pizza, de gondoljunk azokra is, akik inkább csak a szemükkel kívánják az ételt – készítsünk étvágyfalatkákat!

Az Aviko kínálatából a Hagymakarikák, a Röszti falatkák és a különféle sajtfalatkák remek kísérői a meccsnézésnek – válogathatunk a Mozzarella rudak, a Chili Cheddar Cheese Nuggets, a Jalapeno paprikás krémsajtgolyók és a Philadelphia panírozott krémsajtgolyók között. Adjuk őket egy tálon egy könnyű nyári mártogatóssal – például lime-os majonéz -, hasábokra vágott répával, angolzellerrel és kápia paprikával.

Az étvágyfalatkák másik nagy előnye, hogy fogyasztásuk egyenes úton vezet szomjúsághoz, így vendégeink gyakrabban fognak a poharak után nyúlni. Nem árt tehát az italkínálat felfrissítésével is vendégeink kedvében járni.

A kézműves sörök reneszánszukat élik, kínáljunk hát sörkülönlegességeket a meccsek idején – nincs az a szurkoló, aki ne örülne egy speciális sörnek vagy hűsítő rozéfröccsnek a kedvenc csapata buzdításához. Akik nem isznak alkoholt, azoknak friss idénygyümölcsökből készült limonádékkal kedveskedhetünk. Egy tipp: ribizli, szeder, kevés levendulaszörp, menta és citromlé, sok jég, szóda – verhetetlen hűsítő.

frites rolletjes amuse 7 7 1a

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!