Röszti falatkák – A sokoldalú kedvencek

Fine dining ide vagy oda, a világ legfinomabb ételei a tradicionális paraszti kultúrából fennmaradt, egyszerű, gazdaságos és könnyen elkészíthető fogások. Ilyen például a röszti is, ami még vagy ezer néven és formában ismert szerte Európában, és egyike a legeslegfinomabb köreteknek.

Az Aviko is jó néhány verziót tart a repertoárjában: most a legapróbbik változattal, a Röszti falatkákkal fogunk megismerkedni.

Noha rösztit készíteni alapvetően egyszerű, épp olyan macerás is. Könnyű vele nagyon összekoszolni a munkaterületünket, tárolni kvázi lehetetlen, a la minute kellene gyúrni, amit sokszor egyszerűen lehetetlen beilleszteni egy feszes szervizidőszakba. Ráadásul a minőség is nagyban függ a burgonyánktól. Egyszóval éttermi körülmények között nulláról indított rösztit kínálni nem egy leányálom, érdemes inkább az Aviko jól tárolható, könnyen és tisztán süthető, nagyon alaposan letesztelt gyorsfagyasztott Röszti falatkáit választani.

Ismerkedjünk meg a termékkel számszakilag! Egy-egy falatka 13 grammot nyom, ami azt jelenti, hogy átlagosan 7-8 darabot adunk belőle, ha például egy 10 dkg-os körettel számolunk. Ez a mennyiség nagyon jól mutat a tányéron, a vendég egészen biztosan nem érzi becsapva magát. A termék ára persze kereskedőnként változik, de ez a 10 dekás köret átlagosan nettó 50-60 forintba kerül az üzletünknek, mellyel komoly költségeket spórolhatunk meg magunknak.

A terméket 2,5 kilós csomagokban tudjuk beszerezni, egy csomagban tehát 25 adag van. Ez nagyon jól kezelhető mennyiség, nem kell kétadagonként új zacskót feltépni, vagy a fagyasztókamrába rohangálni. Ha kiegyensúlyozott az étlap, egy-két csomag simán fedez egy szervizt. Haladni is tudunk vele, hiszen olajsütőben három-négy perc alatt készre sül – ez is gyorsabb, mintha házilag gyúrt termékkel dolgoznánk. Rendezvény esetén elég felbontani egy zacskót, beleszórni az egyes GN-be, és bedobni 12 percre 200 fokon a kombisütőbe.

A formátuma nagyon szerencsés, sokféleképpen tudjuk kínálni. Tradicionálisan köretként tekintünk rá, egyszerű ízvilága harmóniában áll a legtöbb húsfélével. Grillételek mellé ajánljuk kiváltképp, de egy rövidebb lében párolt raguval is összhangban van. A Röszti falatkákat azonban ne áztassuk el a szósszal – inkább magára a szószra helyezzük rá -, hiszen sokan éppen a ropogósra sült külső kérge miatt szeretik annyira! Egy konkrét tipp: kínáljuk vasalt rozmaringos csirkecomb-filével és sült kápia paprika mártással, esetleg néhány szem rukkolával, balsamico glace-szel!

Ha nem köret, akkor bármi más! Adhatjuk szendvics mellé csipegetni, vagy akár bele is! Néhány levél salátával és prágai sonkával kitűnően kombinálható, de kitűnően illik hozzá a hónapos retek, a könnyen grillezett cukkíni és az újhagyma is. Ezeket a párosításokat mi főleg egy félbarna ciabattával tudjuk elképzelni, de az sem baj, ha mindezt fogjuk, és betöltjük egy tortillába, amire később picit rágrillezünk. Szuperül kínálható salátába is, vagy önállóan sörkorcsolyaként mártogatóssal. Mindkét esetben a kenőanyagot jó ötlet a fokhagymás, tejfölös irányba elvinni – csak úgy, mint egy házi tócsni esetében.

Aviko_holland_weboldal12

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!