Kalandozás a mártogatósok világában

A hasábburgonya és a mártogatós szimbiózisban élnek. Bármennyire is finom a sült krumpli, egy idő után szikrázik a fogunk alatt, és kezd száraz lenni, és akármennyire is jó a hozzá való szószunk, önmagában három-négy evőkanálnyi után émelyít. Együtt azonban képesek megváltani a világot, és a legínycsiklandóbb ízélményeket okozni.

A sült krumpli köretként és snackként is rengetegféle ízzel van barátságban, az Aviko ráadásul páratlanul sokféle hasábburgonyát és burgonyakülönlegességet kínál, így a variálható kombinációk száma már-már a végtelen felé közelít. Nézzünk meg ezek közül néhányat!

A hasáb egyik legalapvetőbb párja a majonéz, nem hiába Németalföldön – ahonnan a sült krumpli eredetileg származik – is tradicionálisan ezzel a szósszal egészül ki. A majonéz egyik remek tulajdonsága, hogy könnyedén variálható. Tökéletesen passzol hozzá például a friss zöld pesto! Adjunk két kanál pestot egy csésze majonézhez, kínáljunk hozzá Aviko fokhagymás burgonyagerezdeket, és máris egy falat Toszkánát varázsoltunk az asztalra! Kiegészíthetjük néhány levél bazsalikommal, egy kis mozzarella sajttal, esetleg néhány szem fekete olajbogyóval, és máris egy friss mediterrán egytálételt kaptunk.

A majonéz ázsiai irányba is kiválóan fejleszthető. Keverjük el néhány csepp lime lével, chilijammel és apróra vágott gyömbérrel, így megdöbbentően friss és egzotikus ízélményt kapunk. Mivel a Távol-Keleten rajonganak a harsány textúrákért, a legjobb, ha ehhez a szószhoz az Aviko Super Crunch hasábburgonyái közül választunk: a legautentikusabb a vékonyabb, 7 mm-es verzió. Ha szórunk rá korianderlevelet, az külön meghálálja magát: elegáns, harmonikus, friss!

A hazai alapanyagok közül a tejföllel érdemes a leginkább kísérletezni. Egy kisvödrös tejfölt keverjünk ki két gerezd zúzott fokhagymával, kis borssal, petrezselyemmel és néhány csipet sóval. Nem túlzás azt állítani, hogy így kapjuk a világ egyik legfinomabb mártogatósát: egy kellően pikáns, a tejföl miatt enyhén savanykás, friss és üde ízkombinációt. A nagyobb felületű Steakhouse Fries-t ajánljuk hozzá. Ez a páros remek sörkorcsolya, de köretként is megállja a helyét akár a magyaros, akár a grillételek mellett.

A guacamole is jó barátja a sült burgonyának. Az idehaza is egyre népszerűbb avokádót pürésítsük és keverjük el sóval, borssal, kockázott paradicsommal, korianderlevéllel, néhány csepp lime levével és apróra vágott lila hagymával. Aki nem bír magával, az chilit is tehet bele. Elképesztően élénk, kicsit sűrűbb, krémesebb textúrát kapunk. Ezt is nagyobb kenhető felülettel rendelkező hasábokkal érdemes fogyasztani, a vékonyabb krumpli meghajlik rajta. Az Aviko Zig Zag hasábjaival például nagyon jól lehet kanalazni. Ez is könnyen fenséges egytálétellé alakítható: felturbózhatjuk például fekete babbal és sajttal. Ha húst is kínálnánk hozzá, akkor a marha a legjobb választás.

Ha a fentiekkel ellentétben inkább selymesebb, mélyebb ízvilágra vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a hummuszt, ami az arab-mediterrán konyha egyik alapköve. Ehhez pirított szezámot kell csicseriborsóval, olívaolajjal és római köménnyel turmixolni. A kívánt állag olyan, mint a szobahőmérsékletű vajé. Földes-ásványos íze miatt érdemes a rusztikus, héjas burgonyákkal párosítani – az Aviko kínálatában egészben, gerezd és hasáb formájában is megtalálhatóak ezek a típusú burgonyaspecialitások! Salátával nagyon finom és könnyű nyári étek, de csirkével és halakkal is fenséges.

Nagyon érdekes ízkombinációkat fedezhetünk fel, ha szezonális zöldségekkel kísérletezünk! Most tavasszal a legkézenfekvőbb a zöldborsópüré, aminek a frissessége mentával fokozható. Robotgépben néhány perc alatt elkészül, az eredmény pedig egészséges, friss, különleges. Ha zsenge primőr borsó vagy cukorborsó héját is beledaraboljuk, akkor egy extra ropogós textúrához jutunk. Ez a kombináció elegánsabb tányérokon is megállja a helyét, pláne, ha esetleg zöldborsócsírát is be tudunk szerezni hozzá. A zöldborsó lágy ízét érdemes ellenpontozni például az Aviko fűszeres burgonyagerezdjeivel.

steamresh wedges in der schale 17a

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!