Indul a fesztiválszezon, elő a food truckkal!

A magyar gasztroforradalom egyik legüdvösebb jelensége, hogy mára a street-food kategóriában is lenyűgözően sokszínű, izgalmas és nagyon jó minőségű a kínálat: hamburger, pizza, curry, pho, BBQ.

Sokan a szakmán kívülről, egyszerűen egy jó ötlettel és sok-sok lelkesedéssel vágnak bele ebbe a bizniszbe. A street food esetében az egyik legkézenfekvőbb „formátum” a food truck üzemeltetése, hiszen mobil, relatíve kis beruházási költséggel felszerelhető, és mérete miatt jól koordinálhatók a vele kapcsolatos folyamatok. Persze egy ilyen kocsi beindításával és fenntartásával kapcsolatban is rengeteg dolgot kell tudnunk és átgondolnunk. A fesztiválszezon közeledtével megvizsgáljuk a food truck biznisz legalapvetőbb kérdéseit.

A legelső, amit el kell döntenünk, hogy mit áruljunk. Az igazság az, hogy szinte bármilyen étel elkészíthető egy food truck-ban, a kínálat nagysága azonban a kis tárolási kapacitás miatt véges. Érdemes tehát tematikusnak lenni és csupán egy-két fogásra koncentrálni. Fontos, hogy amit árulunk, könnyen fogyasztható legyen akár menet közben is, de be is lehessen csomagolni elvitelre. Ha köreteket is árulunk, ott is a lehető leghelytakarékosabb, legtisztább folyamatokra kell törekedni. Érdemes gyorsfagyasztott, előkészített termékkel dolgozni, amit már csak hőkezelni kell – az Aviko termékei közül klasszikus és modern kísérőket is könnyen találunk.

A food truckozás következő nagy kérdése a „hol?”. A lehetőségek tárháza szinte végtelennek tűnik, ám a bonyolult jogszabályi keret igencsak megnehezíti a dolgunkat. A helyszín kiválasztása előtt természetesen szükségünk van egy food truck-ra is. Rövidebb távra – például egy fesztivál idejére – célszerű lehet a bérléssel próbálkozni. Hosszú távra azonban a bérlés nyilvánvalóan drága, így tehát választhatunk, hogy használt járműt veszünk, vagy magunk alakítunk át egy kisteherautót. Akárhogy is döntünk, mindenképp törekedjünk eredeti dizájnra, ami egyszerre figyelemfelkeltő, de mégis elkülönül a többitől. Különösen fontos, hogy olyan frappáns és könnyen megjegyezhető nevet találjunk ki, melyre az arra járók felkapják a fejüket. A jármű külsejét pedig marketing célokra is tökéletesen lehet használni, sőt mindenképp érdemes is kicsinosítani.

A működéshez a tevékenységtől függően külön engedélyek szükségesek. Amennyiben csak alkalmi jelleggel, például fesztiválra szeretnénk vinni food truckunkat, kitelepülési engedélyt kell beszerezni, az állandó közterületen történő árusításhoz pedig mozgóárusítási engedély szükséges. Ezen túlmenően magán- vagy közterületen való árusításhoz, valamint egyhelyben vagy mozgó étteremként funkcionáláshoz is külön-külön engedélyt kell beszerezni. Közterületen a legbonyolultabb és legnehezebb az engedély beszerzése, hiszen a járművel vagy járdán, vagy úttesten lehet állni, viszont mindkét megoldás zavarja a forgalmat. Ebből kifolyólag a jelenleg működő food truckok is a magánterületen való elhelyezkedést preferálják, amire jó példa a Karaván Udvar a VII. kerületben, melyre a benne állomásozó food truckosok dobják össze a bérleti díjat.

Számoljunk vele, hogy a működéshez szükséges engedélyek és az előírásoknak megfelelő felszerelés beszerzése időigényes és bonyolult folyamat.  A pontos üzleti terv és stratégia megtervezése után érdemes egyből a helyi önkormányzathoz fordulni, ahol minden szükséges információ beszerezhető az engedélyekkel és jogszabályi előírásokkal kapcsolatban. Így elkerülhetjük azt a kellemetlen szituációt, hogy már-már azt hinnénk, mindennel elkészültünk és indulhat is a vállalkozás, ám valamilyen hiányosság miatt kezdhetjük újra az egészet. Az önkormányzatoktól beszerezhető engedélykérelemnek tartalmaznia kell a jármű típusát és rendszámát, az üzlet és tulajdonosának adatait, valamint a tervezett tevékenység paramétereit. Amennyiben mozgóárusítást szeretnénk folytatni, pontos útvonaltervet kell leadni, melynek pontjait egyesével bírálják el.

A területi engedély beszerzése még csak az első lépcsőfok, ezután következik a Nébih. Érdemes náluk is személyesen érdeklődni, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni, valamint milyen berendezéssel, felszereltséggel és iratokkal kell rendelkezni. Ahogy az sejthető is, a személyzet minden tagjának szükséges például egészségügyi kiskönyvet kiváltania.

Ha bármilyen kérdés megválaszolatlanul maradna, célszerű lehet felkeresni a Magyar Street Food Egyesületet. Ők elsősorban érdekvédelemmel foglalkoznak, de mivel tagjai mind a szakmában dolgoznak, biztosan tudnak segítséget nyújtani.

A harmadik alapvető kérdés a személyzet. Bármennyire is pici üzlet egy food truck, egyedül működtetni nehéz: az ilyen üzleteknek többnyire 2-3 fős legénysége van. Hogy rajtunk kívül ki legyen az az egy-két dolgozó, az kulcskérdés az üzlet szempontjából – mindenképp lelkes, jól kommunikáló és strapabíró munkatársakra lesz szükségünk. Nem muszáj, hogy végzett szakáccsal dolgozzunk, hiszen a kicsi pálya folyamatait bárki hamar el tudja sajátítani. Nyáron például ideális lehet egyetemistákat alkalmazni, több okból is: számukra ez egy lehetőség, hogy részt vehessenek fesztiválon, így biztosan végigpörgik és élvezik majd a munkát. Fiatal koruknál fogva jobban is bírják a terhelést, nehezebben fáradnak el. Sőt, a bérükkel spórolhatunk is, hiszen a diákmunkások foglalkoztatása adózási szempontból kedvezőbb.

A Nébih általános útmutatója vendéglátó egységek számára ITT érhető el. Illetve érdemes elolvasni a Vendéglátás Magazin gyűjtését is arról, hogy hogyan vágjunk food truckozásba.

paneer1

Kép forrása: Szeretlek Magyarország

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!