Az édesburgonya ezer arca

Az édesburgonya, más néven a batáta a modern gasztronómia egyik legizgalmasabb és legnépszerűbb alapanyaga. Noha a világ egyik legrégebben termesztett növényéről van szó, manapság éli a reneszánszát!

Nem csoda, hiszen nagyon sokoldalú játékos: amit „sima” burgonyából, azt belőle is el lehet készíteni, sok esetben még finomabban. A batáta leves mennyei dolog, ahogyan a belőle készült püré is, a hasábburgonyára pedig nincsenek is megfelelő szavak. Erre érzett rá elég jól az Aviko, akiknek a hasábburgonya különlegességei között megtalálhatóak az Édesburgonya hasábok is.

Röviden a batátáról: a növény Dél-Amerikában őshonos, csakúgy, mint a burgonya, de annak csak távoli rokona. Az Andok indián törzsei évezredek óta termesztik, Európába pedig a gyarmatosítás korában érkezett. A szorgos és kalandvágyó indián hajósoknak köszönhetően az egész Csendes-óceáni térségben elterjedt Japántól Indonéziáig. Elég melegigényes növény, főleg a szubtrópust kedveli, de azért Magyarország délebbi pontjain is megterem, termesztik.

Egyes régiókban nagyon fontos élelmezési anyag. Nem hiába, hiszen nagyon sok B, C, E és K vitamint tartalmaz, illetve karotint (A-vitamin provitaminja) is, ezért is olyan szép narancssárga. Van még benne nagyon sok fontos ásványi anyag – vas, cink, magnézium, stb.) – is, igazi egészségbomba. Édes íze sem véletlen, hiszen a burgonyához képest sok benne a cukor; de azért nem annyi, hogy a diétások ne fogyaszthassanak belőle.

Az édesburgonya ízvilága leginkább a sütőtökhöz, répához hasonlítható. Elkészítési lehetőségeinek száma végtelen. Nagyon finom párolva, sütve, főzve, héjában és hámozva egyaránt. Egyes népcsoportok kenyér helyett eszik kiszárítva. Szinte bármilyen típusú ételhez passzol: önállóan levesként vagy szendvicsbe betétként, pikáns currys fogás alapjaként is kiváló, de leggyakrabban talán köretként fogyasztjuk. A legfinomabb hasábburgonya belőle készül: ropog, de belül krémes, különlegesen édes és sós egyszerre, az íze mély, de egyszerre friss is.

Az Édesburgonya hasábok szinte bármilyen ízzel jól párosíthatóak. A gyerekek számára ellenállhatatlan kiegészítője a kedvenc rántott csirkéjüknek vagy sajtjuknak, de az édes íz és a különleges szín önmagában is megnyerő számukra. A tradicionálisan „télies” íze miatt az édesburgonyából készült sült krumpli kiválóan illik a vörös-húsú szárnyasokhoz és a vadakhoz is: ilyenkor ajánlott egy mélyebb ízű összekötő elemmel, például vörösboros vajmártással kínálni. Játékos édessége miatt jól passzol a rántott és roston sütött halakhoz is, mely kombinációhoz választhatunk egy friss, citrusos mártást kiegészítőül vagy akár egy zöldcitromos aiolit. Az Édesburgonya hasáb továbbá kiváló garnírung hamburgerek mellé is, hiszen íze passzol a marhához is. Önmagában pedig a világ egyik legfinomabb snackje.

Ha pedig snack, akkor mártogatós! Nem baj, ha önmagában ketchuppal tálaljuk, a paradicsom savassága jól ellensúlyozza a batáta édességét. A ketchup lehet fűszeres is, például chilis vagy currys, esetleg bazsalikomos: mindegyik remekül illik az Édesburgonya hasábokhoz. A paradicsom alapú BBQ mártások is illenek az édesburgonyához, de a könnyebb majonézekkel is nagyon finom. Ez utóbbi eleve az újabb lehetőségek végtelen tárházát jelenti: lehet a kiegészítő íz zöldfűszeres, citrusos, borsos, pikáns, gyümölcsös is. Különböző zöldségpürékkel és zöldséges mártásokkal is próbálkozhatunk, lehetőleg szezonálisan: a spárgakrém például nagyon megy a picit harsányabb édeskrumplihoz, nyáron a kápia-krém, ősszel egy birsmártás, télen pedig egy cékla-szósz jelenthet izgalmas ízpárosítást.

aviko UK_sweet potatoes fries 1a_small

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!