Gyerekbarát étterem vagy „gyerekmentes” övezet?

Jó ötlet-e kicsi gyerekkel étterembe menni? És fordítva: szeretnék-e az éttermek tulajdonosai, hogy a vendégeik hozzák magukkal a gyerekeiket? Az internet tele van rémhírekkel felszolgálók által kis híján elgázolt kisgyerekekről, végigbömbölt Michelin-csillagos vacsorákról és többszáz dolláros, rosszcsontok által megsemmisített éttermi berendezésekről. Mások szerint ez a világ legtermészetesebb dolga. A kérdés néhány praktikus szempont figyelembe vételével zsipsz-zsupsz eldönthető.

Az első számú latba vetendő kérdés az, hogy a kisgyerek számára jó program-e az adott étterem meglátogatása? A csúcsgasztronómiába tartozóké nem igazán. A különböző menük végig kóstolása hosszadalmas program, az etikett viszonylag feszes, rosszul áll az ilyen miliőnek a gyerekzsivaj, gyereksírás – ami egy kutatás szerint az étteremlátogatók több mint felét kifejezetten zavarja. Sok vendég (és ezért tulajdonos is) érvel amellett, hogy elvárják a zavartalan környezetet, ha már egyszer úgy döntenek, hogy részt vesznek egy fejenként kb. 200 eurós vacsorán. Több ilyen étterem is kéri a szülőket, hogy lehetőség szerint gyerekek nélkül érkezzenek.

Elég jó összehasonlítási alap, hogy ha a gyerekünket nem vinnénk el az Operába, mert valószínűleg nem élvezné, és inkább rendetlenkedéssel ütné el az időt, akkor a csillagos és nagyon elegáns éttermekbe sem visszük. Egy friss kutatásból azonban kiderül, hogy nagyon sok szülő kifejezetten ragaszkodik ahhoz, hogy közös éttermi élményt szerezzen a gyerekével, hiszen „ő is a család része”, és eleve: hol tanulná meg az éttermi etikettet, ha nem egy étteremben? Persze van néhány kivétel: az üzleti vagy éppenséggel romantikus, késői vacsorák.

A szülőknél kiveri a biztosítékot, ha egy étterem nem gyerekbarát, és nem látja szívesen a legkisebbeket – sokan eleve kerülik, bojkottálják ezeket a helyeket. Arról, hogy egy étterem „gyerekbarát”-e, szívesen látják-e a gyerekeket és eleve, a gyerekeknek megfelelő-e a környezet, arról a szülőknek érdemes előre tájékozódni. Akár már az étterem weblapja is elég jó támpontot nyújthat – ha ott az étlapon látunk gyerekeknek ajánlott fogásokat, például sült krumplit, az már fél siker. Ahol pedig az Aviko Mozzarella falatkáit, Zig Zag hasábburgonyáját,  vagy Hagymakarikáját is forgalmazzák, az telitalálat, mert ezeket tényleg mindegyik gyerek örömmel fogyasztja – ketchuppal és majonézzel, természetesen.

Érdemes még rákérdezni előzetesen, hogy tartanak-e etetőszéket, van-e baba-mama szoba, pelenkázó, esetleg lehet-e egy félreeső sarokban asztalt foglalni, ahol gond nélkül mászkálhat és játszhat egy kisgyerek. Szuper, ha az étterem mellett van egy kis játszótér. Van, ahol vasárnaponként óvodapedagógus színezget, kézműveskedik a gyerekekkel egy erre kialakított játszósarokban, amíg a szülők nyugodtan ebédelnek. A legjobb tehát, ha a szülők és az étterem között van tudatos kommunikáció, nem nehéz az ilyesmit kideríteni.

Egyes éttermek javaslatokat is tesznek, hogyan érdemes bevezetni a gyerekeket az éttermek világába: érkezzenek például a délutáni szunyóka után, akkor eleve kevesebb a vendég, és kipihentebb a kisgyerek. Rendeljenek ételt előre a gyereknek (akik egyébként a hosszas várakozást utálják a legeslegjobban), hogy az érkezzen ki leghamarabb, így nem kell éhesen zsörtölődniük. A nagyon piciknek jó, ha viszünk magunkkal bébitápot, ezt rendszerint minden étteremben szívesen megmelegítik és kitálalják a gyerekeknek. Hozzanak néhány instant bevethető játékot, színezőt, amivel elejét lehet venni egy tombolós katasztrófának. Szóba jöhet még a telefon és a tablet is (akár egy kedvenc mesével), ha nagyon nincs más lehetőség kivédeni egy unatkozási rohamot.

Végül is, tényleg csak egy kis figyelmes tervezésen múlik, hogy a gyerekkel való éttermi étkezés kellemes gasztronómiai kaland legyen a kicsiknek és a nagyoknak is, illetve kellemes vendéglátó élmény az éttermek részére.

AVIKO-00293_Papa Kids 1a

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!