Aviko köretekkel a Föld körül

Bár az Aviko szó hallatán első blikkre mindenkinek a hasábburgonya ugrik be, mára a termékkínálata több tucat különböző köretet és kiegészítő fogást számlál. Ezek között több nemzet emblematikus fogásai is megtalálhatók, mint például a francia mogyoróburgonya vagy éppen a spanyol churros. Ebben a bejegyzésben ezekkel a nemzeti különlegességekkel ismerkedünk meg, és megnézzük, hogy hol is lehet a helyük az egyes vendéglátóipari egységek kínálatában.

Kezdjük is egy finomsággal, ami nem burgonya-alapú termék, sőt, még csak nem is köret, sokkal inkább desszert vagy édes snack. Ez a churros! Az őshazája Spanyolország, ahol igazi édes street foodnak számít – nagyjából az a szerepe, mint itthon a kürtőskalácsnak. Érdekesség, hogy a spanyolok egy kiadós bulit is gyakran churros-ozással zárnak le. Az alapja ugyanaz az égetett tészta, amiből az olasz profiterol vagy éppen a magyar képviselőfánk is készül. Elegánsabb éttermek desszertkínálatában éppúgy helytáll, mint egy street foodos helyen vagy akár egy vagány food truckon. Hagyományos kiegészítője a csokoládémártás, de ugyanúgy finom idénygyümölcsökből készült lekvárral, csonthéjasokból készült szórással vagy vaníliasodóval.

aviko churro 2a

Következő kedvenceink a hercegnő- és a mogyoróburgonya: ők bizony francia köretkülönlegességek. A hercegnőburgonya voltaképpen egy ízesített burgonyapüré, amit habzsákból szinte bármilyen formára ki lehet nyomni, de leggyakrabban a hercegnők koronáját idéző elegáns csúcsos alakot ölt, ahogyan az Aviko-s változata is. A belseje krémesen lágy, a külseje pedig mennyeien ropog, így nem csoda, hogy mindenki imádja. Hasonló textúrával bír az apró gömb alakú mogyoróburgonya is. Mindkét köret alkalmas elegáns és bisztrósabb ételek kísérőjének – szárazabb jellegüknél fogva főleg raguk és mártással készült húsok mellett érzik otthon magukat, de különleges formájukkal a kisgyerekeket is könnyen lenyűgözik.

A röszti másik neve svájci burgonyalepény. A röszti alapvetően egy reszelt burgonyából készült különlegesség, mely számos formát vehet fel: az Aviko kínálatában például megtalálhatóak a Röszti háromszögek, a klasszikus Röszti tallérok, illetve az apró Röszti falatkák. Frissen sütve, valamilyen mártogatóssal kínálva igazán fenségesek, de köretként is rengeteg ételhez – magyaros és nemzetközi fogásokhoz egyaránt – passzolnak. Ha snackként tálaljuk, akkor a tejföl alapú mártogatósok illenek hozzá a legjobban – ezt fokhagymával, snidlinggel szerencsés ízesíteni.

A röszti régiós testvére a Burgonyalepény – burgonyalángos, -palacsinta -, mely cseh, szlovák és lengyel nyelvterületen (bramborák, placki) igazán népszerű. Hazánkban is ismert és kedvelt étel, receptje, fűszerezettsége tájegységenként és nemzetiségenként változik, ahogy a megnevezése is, közülük talán a tócsni és lapcsánka a legelterjedtebb. A Burgonyalepény formavilágát tekintve rendkívül változatos: lehet tenyérnyi, de akár tányér méretű is, az Aviko kínálatában az enyhén hagymás és a karakteresebb fokhagymás-majoránnás változat található meg.

1100x1100_pancakes with goulash

A gratin csőben sült zöldséget jelent. Burgonyás változata a burgonyagratin, mely egyfajta „rakott” burgonya. A gratin elnevezés francia eredetű, de a fogás a belga konyhákon is őshonosnak számít. Egyike a létező legfinomabb köreteknek. Úgy készül, hogy vékonyra szeletelt burgonyát előzetes hőkezelés nélkül halmozunk egy tálba, és valamilyen zsírosabb tejtermékkel (tejszín, tejföl, joghurt), esetleg sajttal, zöldségekkel és fűszerekkel elkeverjük. Alacsony hőfokon sütjük meg, hogy az ízek összeérjenek. A variációs lehetőségek száma végtelen, így az Aviko kínálatában is számos változatot találhatunk. Ezekkel a termékekkel ráadásul rengeteg munka megspórolható, hiszen porciózva, formázva kaphatóak. Az Aviko Burgonyagratinjei változattól függően 35, 75, illetve 100 grammosak. Aki pedig a kreativitást részesíti előnyben, az választhatja a hűtött burgonyagratin alapunkat, mely ízlés szerint formázható és ízesíthető.

Jellegénél fogva a burgonyagratin klasszikus éttermi köret, amit késsel és villával lehet csak fogyasztani. Bármilyen hús-, hal- vagy zöldségétel mellé kiváló választás. Csak a szezonalitás kedvéért egy példa: a parmezános-spárgás gratin az Aviko kínálatából kiváló választás egy zsenge báránycombhoz vagy borjúsülthöz. Előbbihez remekül megy egy mentás zöldborsós, utóbbihoz pedig egy citrusos-tejszínes ízvilágú mártás.

Creamy Gratin Italian2

A Jalapeno paprikás krémsajtgolyó, illetve a Chili cheddar sajtfalatok egyaránt a mexikói konyha inspirálta különlegesség. A latin-amerikai emberek nagyon szívesen töltik meg akár a legcsípősebb paprikákat is sajttal, és grillezik meg faszenes tűzön vagy sütik ki bő olajban, ropogós panírbundában. Az Aviko krémsajtgolyói és sajtfalatkái kiváló köretelemek lehetnek latin és mexikói jellegű vagy akár grill fogások mellé. Emellett pedig önálló snackként is bevethetők tapas vagy sörkorcsolya szerepében! Kiválóan illenek hozzá mind a paradicsom, mind a majonéz, mind pedig a salsa verde alapú mártások.

Appetizers

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!