Tálaljunk kreatívan!

Manapság a tálalás éppen olyan fontos, mint a finom étel. Egyre inkább hódítanak a különböző tálalási design-ok, melyek egyben az étterem stílusát is meghatározzák. Éppen ezért első lépésként fontos meghatározni, hogy milyen stílust szeretnénk teremteni és milyen fogyasztói csoportot szeretnénk megcélozni vele.

Ha klasszikusan elegáns légkört szeretnénk, ahova nem csak úgy belépnek az emberek az utcáról, hanem különleges alkalmakat szerveznek, akkor érdemes ezt a tálalással is hangsúlyozni. Közismert a „nagy tányéron kis adag étel” módszer, ami talán elegáns hatást kölcsönöz, de a vendégek gyakran nincsenek elragadtatva tőle. Azonban, ha a tálalás egyedi és megfelelően kialakított – ha jó ránézni – a kevesebb is többnek hat!

A terítéshez szükséges kiegészítőket – terítő, só-és borsszóró, szalvéta stb. – úgy válasszuk meg, hogy lehetőleg egyszínűek és visszafogottak legyenek. A tálalásnál pedig csempésszünk élénkebb színeket a kompozícióba, például színes fűszerekkel, öntettel. Egészében nézve a képet, így egyszerre teremthetünk kontrasztot és harmóniát.

Amennyiben inkább meghitt, házias stílust szeretnénk, a kialakításnál is ügyeljünk arra, hogy meleg és barátságos legyen. Érdemes lehet például fa tárgyakat és kiegészítőket használni. Hogy otthonossá tegyük az éttermet, nyugodtan használhatunk színeket és mintákat a terítékhez. Az ételeket sem szükséges túldíszíteni, figyeljünk rá, hogy ennél a stílusnál inkább a „kevesebb néha több” elvét alkalmazzuk. Egy-egy szelet citrom vagy narancskarika és egy kis frissen vágott zöldség tökéletesen képes feldobni a fogásokat. Az egyik legfontosabb tálalási trend jelenleg a „felfelé építkezés” trendje, ami azt jelenti, hogy inkább magasabbra halmozzuk az egyes fogásokat, mintsem szétszórjuk, hogy a tányér egész felületét betöltse. Ezzel a módszerrel szellős és elegáns lesz a tálalás.

Fontos, hogy ne csak az ételek tálalására fektessünk hangsúlyt, de a környezet is családias legyen: sok zöld növény, cserepes virágok, esetleg kézzel írt menütábla.

Az elmúlt évek nagy trendje a street food, ami itthon is hódít. Ez a stílus számos előnnyel bír, például kisebb a helyigénye. Ahogy a nevében is benne van, az emberek jobbára nem az étterem-élményért térnek be, így nem kell feltétlenül tágas belső kialakítás. Tálalás terén ez az a terep, ahol igazán kreatívak lehetünk. Hagyjátok el a hagyományos formákat, és álmodjatok bátran újat! A tányérokat felválthatjátok papírtölcsérekkel, vágódeszkával. A megfelelő tálalás nemcsak stílusos, de költséghatékony is lehet, amennyiben úgy alakítjuk ki azt, hogy kevesebb mennyiség is vonzó legyen a fogyasztó szemében. Például a tölcsér formájából adódóan kevesebb hasábburgonya tárolására képes, mégsem mondaná meg senki, hogy ez az adag kissé szerényebb, mint a tányéron lévő nagyobb mennyiségű köret. Ugyanígy érvényesül a „kevesebb néha több” elv, amennyiben a hagyományos hasábburgonya helyett ízletes és mutatós burgonyaspecialitásokat kínálunk!

Lehetőség szerint alakítsatok ki szabadtéri részt, hiszen ez a street food lényege. Ha már jó idő és terasz, akkor mindenképp kerüljön a menüre sör, bor – akár kézműves sör vagy fröccs -, illetve valamilyen snack is!

A legfontosabb tanulság tehát, hogy kövessük a trendeket, de ne vigyük túlzásba – mindig vigyünk azonban bele valamit, ami csak a miénk.

SBFO5618

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!