Itt a tavasz, nyit a terasz

Elérkezett a tavaszi/nyári szezon, így egyre több helyen találkozhatunk teraszt fenntartó vendéglátóhelyekkel. A tavaszi és nyári időszakban érdemes megfontolni a terasz nyitását, hiszen kiváló vendégcsalogató, erősen fellendítheti a forgalmat. Gondoljunk csak bele: kint zöldellnek a fák, hét ágra süt a nap és kellemes, meleg idő van – miért is akarnánk egy sötét, hűvös helyiségben tölteni az időnket?

Ugyanígy gondolkodnak a vendégeink is, akik számára sokkal vonzóbb a teraszon limonádét kortyolni, mint zárt helyiségben üldögélni. Nem is beszélve a fiatalokról vagy a turistákról, akik számára a nyár egyenlő a délutáni sörözéssel vagy fröccsözéssel egy kellemes teraszon. Mielőtt nekifogunk a terasz építésének, érdemes tájékozódni az adminisztratív teendőkről és a fenntartás költségeiről. Ha mindent figyelembe véve úgy döntöttetek, hogy szeretnétek a nyári időszakra teraszt létesíteni, adunk pár tippet, hogyan célszerű nekiállni! J

A szabályozást tekintve fontosak a paraméterek, melyek akár településenként is eltérhetnek, így érdemes utánanézni, hogy mely megkötések érintenek minket. Budapestre a következő szabályok vonatkoznak:

Amennyiben a terasz közterületen helyezkedik el, a járókelők számára elegendő közlekedési területet kell hagyni a biztonságos közlekedés érdekében – a terasz széle és az úttest között legalább másfél (forgalmas utcákon 2,5) métert. Célszerű a teraszt úgy kialakítani, hogy eső esetén védelmet tudjon biztosítani. A szerkezet tervezésekor számolni kell azzal, hogy annak legalább 2,2 méter magasnak kell lennie. További feltétel, hogy a terasz elhelyezkedésében, berendezésében és színvilágában is harmonizáljon a környezettel, passzoljon a városképbe. Elsőre úgy hangzik, mintha ez a szabályozás megkötné a kezünket a kialakítás kapcsán, de ne aggódjatok, bőven marad helye a kreativitásnak! (Forrás: Terasz Budapest – Közterület-használati kézikönyv)

A terasz berendezése minden esetben mobil kell legyen, könnyű, időtálló bútorok felhasználásával. Ez az elvárás a praktikusság szempontjából is igaz, hiszen nekünk is könnyebbség, ha például vihar idejére bemenekíthetjük a bútorokat, vagy ha időnként átrendezhetjük a berendezést. Az asztalok elhelyezésekor figyelembe kell venni, hogy közöttük mozgás várható: nemcsak a vendégeknek, de a pincéreknek is biztosítanunk kell a helyet a szabad átjáráshoz, hogy gyors és fennakadásmentes lehessen a kiszolgálás.

A fedett terasz sok szempontból előnyös: eső vagy túl erős napsütés esetén is jó választás lehet. A szerkezetnek mindenképp textilből kell készülnie. Költséghatékony megoldás, ha méteráru boltban vesszük meg az anyagot – így akár időnként változtatható is a szín, ezzel is megújítva a designt.

Az elmúlt évek nagy kedvence a raklap bútor, mely olcsó, ráadásul egyszerűen készíthetőek belőle kreatív és egyedi bútorok. Előnye, hogy könnyű kezelni: ha lecsiszoljuk, könnyen fabútort varázsolhatunk belőle, ami bármilyen színűre lefesthető. Street food helyek esetében javasoljuk a raklap bútorok használatát, hiszen egy trendi, fiatalos, innovatív megoldásról van szó! Ha inkább műanyag bútorra esne a választás, a raklapból nagyszerű emelvény készíthető alá, mely akár műfűvel is lefedhető, ezzel igazi kerti hangulatot csempészve a város közepére. A műanyag bútorok választéka óriási, ezért bőven van lehetőség a variálásra.

Növényekkel is könnyen feldobhatjuk a teraszunkat, melyhez tökéletes választás a növényládák telepítése. Mivel a növényládák mobilak, éjszakára be lehet őket vinni, így nem kell az eltűnésüktől tartani. A növények fajtájának kiválasztásával alakítható a terasz stílusa is: választhatunk például kis bonsai fákat az elegánsabb stílus jegyében, vagy színes, bohókás virágokat a könnyedebb, fiatalosabb hangulathoz.

Mivel a tavaszi-nyári melegben a vendégek kevésbé kívánják a nehéz ételeket, érdemes a kínálatot is feldobni könnyebb fogásokkal, sörkorcsolyákkal. Akár külön étlapot is készíthetünk teraszunkra, kifejezetten a tipikusan „nyári” finomságokat felsorakoztatva, így például frissítő, házi limonádékat, koktélokat, kézműves söröket, illetve snackeket.

A finger food lényege, hogy kisebb adagban szolgáljuk fel az adott ételt, mely így könnyedebb, nyáriasabb. Az Aviko kínálatában számos olyan terméket találtok, melyekből egyszerűen készíthetőek snackek. Mutatjuk, hogy az Aviko mely gyorsfagyasztott termékeit ajánljuk a nyári melegben:

  • Ínyencségek: az Aviko tintahalcsíkjai könnyed és elegáns falatok, a különlegesebb kínálattal dolgozó éttermeknek érdemes felvenniük kínálatukba.

3új appetizer

Appetizzzers Formed Onion Rings2

  • Édesszájúaknak: ha inkább valamilyen édes finomságot kínálnátok vendégeiteknek, próbáljátok ki az Aviko spanyol tésztarudacskáit, a churrost. Csokiöntettel, fagyival, lekvárral, porcukrozva vagy gyümölcsökkel kiegészítve megédesíti a teraszon üldögélést.

aviko_churros casual dining 3a

  • Burgonyaspecialitások: a street food különlegességek mellé ne csak egyszerű hasábburgonyát, hanem izgalmasabb köreteket kínáljunk, például édesburgonya hasábokat, Super Crunch hasábburgonyát, röszti falatkákat, héjas, fokhagymás vagy fűszeres burgonyagerezdeket. Ezek a gyorsfagyasztott burgonyaspecialitások akár egy mártogatóssal kiegészítve is remekül megállják a helyüket.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!