Legyünk zöldek – De hogyan?

Körülöttünk a világ egyre „zöldebb” lesz, a fenntarthatóság pedig egy olyan témakör, mely mindenkinek az életére hatással van – és amelyre mi is hatással vagyunk. Napjainkban a vendéglátás világában is egyre fontosabb, hogy a „zöld” szemléletet a sajátunknak tekintsük: nemcsak a Föld védelme érdekében, de azért is, hogy lépést tarthassunk versenytársainkkal.

A környezettudatos alapanyag-gazdálkodás mellett kiemelkedő téma a hulladékkezelésre fordított figyelem – például fáradt fritőzolaj elszállíttatás vagy ételmaradék újrahasznosítás – is. A helyi és a kézműves termelőktől beszerzett alapanyagokkal nemcsak zöldebbek lehetünk, de eleget tehetünk vendégeink egyre növekvő igényeinek is. Az éttermünk működésébe minden területen bevezethetőek a zöld megoldások – például apró változtatásokkal, mint hogy a mellékhelyiségben a papírtörlő helyett légszárítót szerelünk fel, vagy a partnereink felé történő számlázást elektronikus formában intézzük.

A hulladékkezelés az elmúlt évek egyik legfontosabb trendje. Évente az előállított ételmennyiség nagyjából egyharmada, azaz körülbelül 1,3 billió tonna kerül kidobásra, ami rendkívül káros hatással van a környezetre. Az otthoni ételpazarlás sem elhanyagolható téma, éttermek esetében azonban nagyságrendekkel szignifikánsabb a jelenség, éppen ezért fontos, hogy innovatív szemlélettel és tettre kész hozzáállással ragadjuk meg a kérdéskört. Az éttermi hulladékkezelés legfontosabb lépése a jól megtervezett alapanyag-gazdálkodás: előre, heti rendszerességgel összeállított menüsorokkal nagymértékben csökkenthetjük a keletkező selejt mennyiségét.

 

diagram_1
Forrás: Green Hotelier

 

Hogyan segíthet az Aviko az ételpazarlás csökkentésében? Számos módon. Az ételpazarlással egyben vizet, energiát, időt, emberi erőforrást és pénzt is pazarlunk. Az ételkészítés minden lépése – pucolás, szeletelés – a pazarlás lehetőségét rejti magában, nem is beszélve a lejárati időkről, illetve a nagy adagokból a tányéron hagyott maradékokról.

A köretek esetében különösen jelentős az előkészítésből adódó veszteség: a sietségben a felhasználható részek is kárba veszhetnek. A burgonyaételek elkészítéséből adódó veszteség az egyik legjelentősebb a HoReCa szektorban: mind a hotelek, mind pedig a street food (ebben a szegmensben különösen kedveltek a burgonyás köretek) és a casual éttermek esetében. Ez a veszteség azonban könnyen kiküszöbölhető gyorsfagyasztott vagy hűtött termékek használatával.

diagram_2
Forrás: Green Hotelier

Az Aviko rengetegféle köretet kínál, melyek könnyen és gyorsan elkészíthetőek, hosszú ideig tárolhatóak, nem generálnak hulladékot, ráadásul az adagok egyszerűen kalkulálhatóak, így a lejáratból, illetve a tányéron hagyott maradékból adódó veszteség is kiküszöbölhető. Míg a hagyományos köretek esetében számolnunk kell hibás, fel nem használható részekkel, az Aviko szigorú minőségellenőrzésen átfuttatott termékei esetében ez nem fordulhat elő. Használatukkal időt és pénzt spórolhatunk meg.

Néha a legegyszerűbb változtatásokkal érhetjük el a legnagyobb fejlődést. A következő 4 lépés Nektek is segíthet minimalizálni a veszteségeket:

  1. Minél pontosabban becsüljétek meg az ételpazarlás mértékét.
  2. Készítsetek tervet az ételpazarlás minimalizálására – célok és határidők megadásával.
  3. Havonta ellenőrizzétek a terv megvalósításának sikerességét.
  4. Vonjátok be a kollégákat, a vendégeket, esetleg partnereiteket is a célok elérésébe – együtt mindig könnyebb!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!