Főzzünk szezonális alapanyagokból! – Konyhafőnökünk ajánlata

Korábbi cikkünkben már írtunk a hónap zöldségéről, a spárgáról, azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni a szezonális zöldségek fogyasztásának és az azokból összeállított menüsorok jelentőségét. A frissesség és a gazdag íz mellett a kedvező beszerzési ár is jó érv ezen alapanyagok felhasználása mellett.

 „Spárgát zöldségekkel” – lehetne a hónap mottója, ráadásul ezzel a kombinációval nem csak a böjti időszaknak megfelelő ételeket alkothatunk. Kifutóban a (hagyományos termesztésben nevelt) gyökérzöldségek nagyrésze, a piaci kínálatban a friss saláták mellett megjelennek a spárgák és néhány friss hüvelyes, mint például a lóbab. A spárgából csodálatos zöldséglevesek főzhetők, akár keverve a fehér, zöld és lila szálait, egy idő után viszont érdemes hámozni vagy blansírozni a fás részek miatt. Keverhetjük akár ropogós salátákba is pazar dresszingek társaságában. A salátaönteteinket bátran feldobhatjuk néhány ehető virággal, például bodzával, rózsával vagy ibolyával. A friss fűszernövények virágai is tökéletesen hasznosíthatók, és nem csak az ételek díszítését tehetik különlegessé. A virágzatok szirmait általában fehérborecetben forrásig hevítjük, lehűtjük, majd leszűrjük. Érdemes kísérletezni, hiszen igazán különlegessé, egyedivé varázsolhatják fogásainkat.

A spárga mellett kedvenc szezonális alapanyagunk ebben a hónapban a medvehagyma, amelynek nemcsak leveleit, de hagymáját és később virágait is felhasználhatjuk. Például a medvehagymás lóbab krémleves igen különleges ajánlat lehet ebben az időszakban. A fejtett, zöldségalaplében főzött lóbabszemekből medvehagyma levél és tejszín hozzáadásával krémlevest készítünk, majd a medvehagyma virágával, valamint friss levelekből készített olajjal díszítjük.

+ tipp: A zöld fűszernövényekből készített olajok hosszabb ideig megőrzik élénk színüket, ha néhány jégkocka társaságában zúzzuk össze őket.

Hagymafélékből ebben az időszakban jelenik meg a salotta, azaz a mogyoróhagyma, amelynek nem csak a leveléből varázsolhatunk kiváló saláta alapanyagot. Hagymája – az ismert savanyított formához hasonlóan – házilag is marinálható, ám adott a lehetőség, hogy ezt is saját konyhánk világára formáljuk egyedi fűszerek felhasználásával. Ilyen lehet például az igazán különlegesnek és ínyencnek számító, friss tárkonnyal megbolondított fehérborecetben marinált mogyoróhagyma. Ugyancsak március végéhez köthető a póréhagyma megjelenése, amelyből szintén készíthetünk krémlevest néhány burgonya és tejszín hozzáadásával. Friss mentalevelekből készült olajjal vagy finomra vágott snidlinggel díszíthetjük, ropogós pirítóssal kínáljuk.

A friss salátalevelek mellett kiemelt figyelmet érdemel a spenót és a sóska, melyek főzelék formájában is nagymértékben segítik a fontos vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Főzeléket bátran készíthetünk a spenóthoz hasonlóan paraj libatopfélékből is. Nehezebb lehet ezen szezonális alapanyag beszerzése, de ha a környezetünkben fellelhető kertészettel dolgozunk, érdemes nem mindennapi elemekkel is kiegészítenünk kínálatunkat.

A káposztafélék előfutára, a hónapos retek is ebben az időszakban érhető el a hagyományos termesztési technológiákkal működő kertészeteknél vagy zöldségbeszállítóink kínálatában. Saláták és köretek színes összetevőjeként, díszítő elemeként hasznosítható.

shutterstock_379968229

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!