Trendek a vendéglátásban – Helló, 2017!

Itt az új év, ami sokak számára a teljes megújulást, a tiszta lappal történő újrakezdést jelenti. Az emberek többségéről elmondható, hogy ez a megújulás, illetve az újévi fogadalmak nagy része is a táplálkozáshoz kötődik. Ezzel párhuzamosan pedig a vendéglátóhelyekről is elmondható, hogy az új év új kezdetet jelent, és persze újabb irányzatokat, trendeket, melyeket érdemes figyelembe venni!

A gasztronómia világát, illetve az éttermek működését, kínálatát is befolyásolják a legfrissebb trendek, innovációk, az éppen kedvelt és elterjedt alapanyagok, tálalási módszerek vagy éppen a jelentősebb társadalmi változások. Ez mind a hazai, mind pedig a külföldi gasztronómiára vonatkozik. Évről évre, sőt, napjaink felgyorsult világában lassan hónapról hónapra kapjuk a dózist a korszerű és egészséges táplálkozásról, az ételek újszerűen történő elkészítéséről, a modern tálalási módszerekről.

Konyhafőnökünk összegyűjtötte az aktuális, illetve a 2017 első felében várható trendeket és változásokat, melyekkel érdemes számolni, ha lépést szeretnénk tartani a versenytársakkal, illetve modernné, a fogyasztók szemében vonzóvá tenni az éttermünket.

Nézzük, milyen újdonságokra számíthatunk 2017-ben!

Smoothie, mint leves

Rengeteg receptoldal és blog foglalkozott már a gyümölcs- és zöldséglevek közkedvelt és divatos alternatívájával, a smoothie-val. Az úgynevezett „souping” teljesen újraértelmezi a levesfogyasztás fogalmát és kultúráját. Az „irányzat” a megszokottnál sűrűbb, és a smoothie-khoz hasonlóan magas tápértékű leveseket állítja a középpontba. Ezek az új típusú levesek nemcsak rendkívül ízletesek és laktatóak, de a méregtelenítésben is nagy szerepet kapnak, mely kapcsolódik az egészséges életmód egyre intenzívebb térnyeréséhez is.

Az ideális smoothie szezonálisan kapható, friss gyümölcsből készül, de ha ilyen éppen nem áll rendelkezésünkre, akkor fagyasztott gyümölccsel is készíthetjük az italt. Így ráadásul a pucolás és a darabolás idejét is megspórolhatjuk, a végeredmény pedig ugyanolyan ízletes és frissítő lesz! A gyümölcsös smoothie-k még táplálóbbak és ízletesebbek lesznek, ha darált magvakkal vagy például zabpehellyel egészítjük ki.

Cukor és zsír alternatívák

Az elmúlt években nagyon sok étterem és recept száműzte az egészségtelen zsírokat az ételekből, és ez a folyamat éppen zajlik a cukrok esetében is. A hagyományos cukor helyett az alternatív megoldások – például méz, stevia – kerülnek előtérbe, melyek egy egészségesebb, elegánsabb és finomabb alternatívát kínálnak a hagyományos cukor helyett.

Az egészséges, telítetlen zsírok azonban már kifejezetten kedvelt hozzávalónak számítanak, az avokádó, illetve a lazac fogyasztását például gyakran ajánlják is.

A nagy tányérok ideje lejárt

A nagyméretű tányérokat idén felváltják a kisebb tálkák, aminek következtében az ételek adagolása is változik. Hogy miért? A kisebb tálkákban egyrészt sokkal jobban összekeverednek és összeérnek az ízek, másrészt pedig így az adagok kiszámolásakor is könnyebb az egészséges mértéket kiszámolni. A nagy tányér – kis adag párosítás tehát egyre ritkább lesz, talán csak a magasabbra pozicionált fine dining éttermek tartják meg ezt a kombinációt.

Alga: a jövő alapanyaga

A különböző algákból készült ételek várhatóan be fognak épülni majd az étkezésbe. Ezzel a saláták világában új távlatok nyílnak, hiszen az alga nemcsak remek saláta-alapanyag, de magas kálcium tartalma miatt nagyon egészséges is!

shutterstock_226293538

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!


Fatal error: Uncaught exception 'wfWAFStorageFileException' with message 'Unable to verify temporary file contents for atomic writing.' in /var/www/sites/konyhanyelven.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /var/www/sites/konyhanyelven.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/var/www/sites/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /var/www/sites/konyhanyelven.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52