Trendek a gasztronómiában – Helló, 2017!

Idén immár 9. éve jelenik meg Gasztronómiai Trendek címmel a Food&Wine írása, mely az aktuális gasztro-újdonságokat, irányzatokat, változásokat gyűjti össze. A december végén vagy január elején megjelenő írás „jóslatainak” gerincét mindig az amerikai National Restaurant Association (NRA) legfrissebb felmérése adja. Az American Culinary Federation (ACF) tagjai közül – a korábbi évekhez hasonlóan – közel 1.300 séf nyilatkozott a szokásos év végi körkérdésre, megválaszolva a kérdést, miszerint: mit tart a jövő év legfontosabb gasztro trendjeinek?

A lista helyezettjei az elmúlt években nagyjából megegyeztek, többnyire csak a sorrend módosult némileg. Idén azonban számos újdonság is felkerült a listára, melyek alapjaiban formálhatják át a vendéglátást.

Előző posztunkban már felsoroltunk néhány új dolgot a jövő évre vonatkozóan. Nézzük most azt a “top 20” pontot, mellyel egy étterem növelni tudja az értékét a fogyasztók felé a Food&Wine felmérése szerint:

 1. Új metszésű húsok (pók, vagy osztriga steak, Vegas Strip Steak, Merlot cut etc.) 
 2. Steet-food inspirálta ételek (tempura, gombócok, kebabok, pupusa)
 3. Egészséges gyermek ételek
 4. Házi készítésűhentesáruk
 5. Fenntartható tengeri élelmiszerek
 6. Etnikai konyhák inspirálta reggelik (kókusztejes palacsinta)
 7. Házi készítésűfűszerek
 8. Autentikus etnikai konyha
 9. Ősi, elfeledett fajták, gyümölcsök és zöldségek
 10. Afrikai zamatok
 11. Etnikai fűszerek
 12. Házi készítésűkolbászok
 13. Házi készítésűsavanyúságok
 14. Ősi gabonafélék (kamut, amarath, lupin)
 15. Házi készítésű/ kézműves fagylaltok
 16. Teljes kiőrlésű hozzávalók a gyermek ételekben
 17. Fehérjében gazdag gabonák, magvak (quinoa, len)
 18. Kézműves sajtok
 19. Ízletes desszertek
 20. Gourmet elemek a gyermek ételekben

A lista is jól mutatja, hogy idén az egyszerűségre törekvés, illetve a házi készítésű és az autentikus finomságok előtérbe kerülése határozza meg a gasztronómiai trendeket.

Míg néhány alapanyag, étel, koncepció és technológia előtérbe került, számos másik szép lassan háttérbe szorul, veszít népszerűsűgéből. Idén ilyenek többek között: a vegetáriánus és vegán konyha, a food truckok, a búzamentes tészták, az organikus termékek, a tapas vagy például a házi készítésű, kézműves jégkrém.

A nemzetközi trendek, ha kis fáziskéséssel is, de nem hagyják érintetlenül a magyar éttermi kultúrát sem. A fenti TOP trendek elemei a hazai gondolkodásban is fellelhetők, ám ilyen határozott formában és gyakorlatban egyelőre kevésbé elterjedtek. Ugyanakkor Magyarországon is 2017 egyik legfontosabb trendje az egyszerűség és a “vissza az alapokhoz” elv.

shutterstock_379804390

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!