A street food szegmens helyzetéről

Aktuális blogposztunkról elmondhatjuk, hogy igazán közel áll konyhafőnökünkhöz, hiszen nap, mint nap találkozik és dolgozik azokkal a gyorséttermi fogásokkal, melyek korszerű tálalása, ízléses kinézete és nem utolsósorban bombaként robbanó ízvilága egy teljesen új műfajt teremtett a gasztronómiában. A street food irány a gasztronómia egy igen dinamikusan változó szegmense, éppen ezért nagyon fontos a trendek folyamatos monitorozása, hogy lépést tudjunk tartani a változásokkal.

Több hazai fesztivál, tv műsor, szakácsköny, illetve receptblog ontja magából a jobbnál jobb és ötletes ételek színes kavalkádját. Fiatalok, idősek egyaránt szívesen betérnek a legkisebb beugrós street foodos helyre is, hogy papírtálcán, autentikus módon fogyasszák a gasztrópubok egyre szélesebb körben elterjedő és kedvelt kínálatát.

Mai posztunkban egy rövid időre elfeledkezünk az egészséges táplálkozásról és a különböző „mentes” ételekről, és beleharapunk a street food világának változatos kínálatába. Bátran kijelenthetjük, hogy a világ street food fővárosa New York, ahol szinte megszámlálhatatlan mennyiségű étterem, bár, illetve sarki büfés árulja a néha már-már arcpiritóan merész fogásokat. Természetesen hazánk fővárosa is rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy elkalandozzunk az amerikai, vagy éppen az ázsiai ízek „street” verzióiban is.

A hamburger kétségtelenül az egyik legnagyobb kedvenc. Nem véletlen, hiszen ez az étel rengeteg változatban, számos különféle hozzávalóval készíthető, ráadásul képes folyamatosan megújulni a hozzáértő kezek alatt.

Még mindig nagy népszerűségnek örvendenek a hagyományos utcai fogások, mint a hot dog, a gyros vagy a falafel, az utóbbi időben azonban új kedvencek is színreléptek. Különösen kedvelt a mexikói konyha, azon belül is a taco a favorit.

A street food fogalom – és amit a fogalom takar -, számos változáson ment keresztül az elmúlt években. A gasztronómia ezen szegmense egyre jobban szofisztikálódik, és már közel sem jelent egyet az utcai árusokkal vagy éppen a food truckokkal, illetve a kínálat is jelentős mértékben átalakult. Egyre népszerűbb a hagyományos fogások egyszerűsítése és street food köntösbe bújtatása, így nem meglepő, hogy a leves már ugyanúgy lehet utcán fogyasztható, mint egy szelet pizza. Már csak az a kérdés, hogy van-e még olyan klasszikus étel, mely nem kapott már valamilyen újonnan feltörekvő hely által street foodos formát?

A hagyományos magyaros ételek – például kürtőskalács, lángos – street food újragondolása mellett a jellegzetes külföldi utcai finomságok hazai népszerűsítése is érdekes trend. Így például hazánkban is nagy sikere van a mexikói ételeknek (taco, burrito stb.), a spanyol churrosnak, az angol fish and chipsnek vagy éppen a belga gofrinak.

A szegmens népszerűségét mutatja az is, hogy a Food&Wine listája szerint 2017 egyik legfontosabb trendjét a street food jellegű ételek (gombócok, kebabok) hagyományos éttermek kínálatába való integrálása jelenti. Éppen ezért biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan alapjaiban fognak megváltozni a street foodról kialakult vélemények – és amint ez megtörténik, természetesen mi is beszámolunk róla! 😉

shutterstock_235073956

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!